Suomen Kissaliitto pystyy palvelemaan aktiiviharrastajia ja näyttelyjärjestäjiä paljon aiempaa paremmin Kehätiedon toimittamilla jäsen-, kissa- ja näyttelyrekistereillä.

Muutama vuosi sitten Suomen Kissaliitto havahtui siihen, että sen sähköiset palvelut eivät olleet ajan tasalla. Esimerkiksi rotukissaharrastajat joutuivat lähettämään kissojensa rekisteröinti-ilmoitukset Kissaliittoon paperiarkeilla, ja liiton rotukirjaaja Miila Lehessaari naputteli tiedot sähköiseen rekisteriin.

Näyttelypuolella tilanne oli sama. Ennen kunkin näyttelyn alkua kunkin näyttelyn järjestäjien täytyi syöttää satojen kissojen tiedot tietokantaansa käsin. Suomessa on kissanäyttelyitä melkein joka viikonloppu.

Kissaliitto halusi yhdenmukaistaa palveluaan ja toimintatapojaan. Se päätti tilata helppokäyttöisen, selainpohjaisen verkkopalvelun, joka yhdistää liiton tärkeimmät palvelut. 

Kilpailutuksen jälkeen Kissaliitto valitsi verkkopalvelunsa suunnittelijaksi ja toteuttajaksi Kehätiedon. Kahden vuoden tiiviin yhteistyön jälkeen Kissaliitto julkisti uuden Omakissa-palvelun vuonna 2013.

Toiminta tehostuu uusilla palveluilla

Omakissa on laaja ja monipuolinen palvelu, joka toimii kolmella kielellä. Sen ensimmäisenä osana valmistui vuoden 2013 alussa jäsenrekisteri. Rekisterissä ovat kaikkien liiton henkilöjäsenten ja sen kolmentoista jäsenyhdistyksen tiedot. Selkeä parannus entiseen on se, että jäsenet voivat milloin tahansa itse päivittää omia tietojaan vaikkapa kotikoneeltaan.

- Jäsenrekisteriä on nyt paljon helpompi käyttää kuin ennen. Aiemmin jäsentietomuutokset piti lähettää sähköpostitse tai puhelimitse kullekin yhdistykselle. Lisäksi joka yhdistyksellä oli oma ratkaisunsa jäsenrekisterin toteuttamiseksi. Nyt kaikki hoituu yhdellä kirjautumisella, Omakissa-hankkeen ohjausryhmän järjestelmäkehitysvastaavana toiminut Kissaliiton aktiivi Viivi Viuha kertoo. 

Toisena Omakissan osana julkistettiin kesällä 2013 kissarekisteri, jossa on kymmenien tuhansien kissojen tiedot. Se on Kissaliiton toiminnalle hyvin tärkeä, koska kaikkien liiton jäsenten omistamat rotukissat on rekisteröitävä. Rekisterissä on muun muassa kissojen perustiedot, kuten omistajat, sukupuut, terveystiedot ja näyttelytulokset.

Sähköisen palvelun ansiosta kissaharrastajat voivat nykyään päivittää kissansa tiedot rekisteriin itse. Näyttelytiedot merkitään kissan tietoihin heti näyttelypäivänä. Omakissan kautta kissojen kasvattajat voivat ilmoittaa myös syntyneet pentueet.

Näyttelyrekisteri auttaa järjestäjiä

Viimeisenä osana Kissaliitto lanseerasi Omakissan näyttelyrekisterin vuonna 2014. Sinne kirjataan kaikkien Suomessa järjestettävien kissanäyttelyiden tuomaritiedot, osanottajien nimet, sijoitukset, sertifikaatit ja kissoille myönnetyt tittelit. Näyttelyrekisteriä ylläpitävät näyttelyjärjestäjät.

Omakissaan voi kirjautua Kissaliiton kotisivulla olevan linkin kautta. Kehätieto suunnitteli myös kaikille avoimen kissatietokannan, joka ei vaadi rekisteröitymistä. Tietokannasta voi hakea tietoja kissaroduista, kissankasvattajista ja kissojen sukupuista. Sukutiedot ovat tärkeitä, jos omistaja haluaa löytää kissalleen sopivan kumppanin pentujen hankkimista varten. Sivulta voi myös tarkistaa tietyn rotukissan näyttelysijoituksia.

Rekisterit helppo ottaa käyttöön

Yhteistyö Kehätiedon kanssa sujui pääosin hyvin, Viivi Viuha arvioi. Suurin haaste oli hänen mielestään se, että hanke venyi pitemmäksi kuin Kissaliitossa oli arvioitu. 

- Lisäksi alussa Kehätiedon väki ei tuntenut tarpeeksi kissaharrastusta, mutta pienten viilausten jälkeen kaikki meni hyvin. Lopputulos helpottaa kovasti kaikkien kissaharrastajien elämää, Viuha arvioi.

Viuhan mukaan Omakissan käyttäminen on helppoa. Kissaliiton toiminta pyörii pitkälle vapaaehtoisvoimin, ja palkattuja työntekijöitä on vain kaksi, rotukirjaaja Miila Lehessaari ja toimistotyötekijä Päivi Kähö.

- Työni on helpottunut, kun paperilappujen lähettelystä päästiin eroon. Tietokantojen päivittäminen on myös nopeampaa kuin ennen, Lehessaari toteaa.

Teksti: Tuomo Tarvasapa
Kuva: iStock.