Projektipäällikkönä työskentelevä Niina aloitti Kehätiedossa työharjoittelun merkeissä jo 18 vuotta sitten. 

Projektipäällikkönä Kehätiedossa

1. Mikä on tittelisi/toimenkuvasi Kehätiedossa?
Käyntikortissa lukee ”Projektipäällikkö, vanhempi sovellusohjelmoija” eli toimenkuva kattaa aika lailla kaiken mahdollisen määrittelyn kirjoittamisesta koodaukseen ja asiakaspalveluun.

2. Kuinka kauan olet työskennellyt Kehätiedossa? Onko toimenkuvasi muuttunut sinä aikana?
Kesäkuun alussa tuli 18 vuotta täyteen. Tulin aluksi työharjoitteluun ja sitten valmistumisen jälkeen jäin vakituiseksi työntekijäksi. Aloitin koodaajana ja aluksi en ollut lainkaan yhteydessä asiakkaisiin. Pikku hiljaa vastuuta tuli lisää ja asiakaspalvelun määrä lisääntyi, kun asiakkaat pyysivät suoraan minulta korjauksia ja jatkokehitystöitä. Pitkään pyristelin projektipäällikkö-titteliä vastaan, koska halusin edelleen koodata ja pelkäsin ettei siihen jää projektipäällikkönä aikaa. Onneksi työtehtävät ovat kuitenkin edelleen pysyneet monipuolisina. Se on minusta yksi tämän työpaikan etu.   

3. Miten päädyit Kehätietoon? Kerro myös hieman opiskelu- ja työtaustastasi ennen Kehätietoa.
Opiskelin tradenomiksi Heliassa ja opintoihin kuului pakollinen työharjoittelu. Löysin Kehätiedon koulun kansiosta, jossa listattiin mahdollisia harjoittelupaikkoja. Pääsin haastatteluun ja minut palkattiin haastattelun päätteeksi. Ennen tradenomiopintoja olin opiskelut matkailualaa ja työskennellyt erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä. Ohjelmoinnista minulla ei ollut aiempaa työkokemusta.

4. Kerro “tavallisesta” päivästäsi Kehätiedossa. Mitä kaikkea siihen kuuluu? Kerro muistakin asioista kuin vain työtehtävistä, jos haluat.
”Tavallinen” työpäivää koostuu useista eri projekteista ja asiakkuuksista ja on monesti ongelmien ratkaisua. Suurin osa työpyynnöistä tulee sähköpostilla, joten viestejä vaihdetaan välillä tiuhaan ja tarvittaessa selvittelyä jatketaan puhelimitse. Yleensä istun toimistolla, mutta projektin määrittelyvaiheessa käyn usein myös asiakkaan luona. Se tuo mukavasti vaihtelua. 

Yritän asettua asiakkaan asemaan ja reagoida viesteihin mahdollisimman pian. On tylsää joutua kyselemään perään. 

Joka viikko oppii jotain uutta ja se taitaa olla tämän alan ”ominaisuus”. Työpäivät kuluvat yleensä vauhdilla. 

5. Miksi halusit töihin juuri Kehätietoon? Mikä Kehätiedossa on sellaista, mikä kiinnostaa/inspiroi/motivoi sinua työntekijänä?
Voin sanoa, että päädyin tänne ihan sattumalta. En tuntenut yritystä ennestään, mutta täällä oli töissä muutama tuttu naama samasta koulusta ja muutenkin paikka vaikutti mukavalta. Ilmapiiri vaikutti sopivan rennolta ja muutkin työntekijät olivat nuoria, joten olin iloinen kun minut palkattiin.  

Olen aina pitänyt siitä, että saan tehdä työpäivän aikana monenlaisia töitä eikä ole vain yhtä rutiinihommaa. Täällä on kivat ja fiksut työkaverit, joilta voi kysyä tarvittaessa apua tai sitten vain nauraa yhdessä jollekin pöljälle jutulle. Yhdessä nauraminen on yllättävän tärkeää. 

6. Mitä sinulle tarkoittaa “työn merkitys”? Mitä ajattelet siitä, millainen merkitys ympäröivään maailmaan työlläsi mahdollisesti on? 
Ajattelen niin, että minun työni on tarkoitus helpottaa toisten työtä. Välillä ihmetyttää miten kiltisti käytämme huonoja palveluja vain sen vuoksi ettei kukaan ole tullut ajatelleeksi, että asiat voisi hoitaa helpomminkin. Olen tyytyväinen, kun saan asiakkaan ongelman ratkaistua. 

Yksinkertaiset ratkaisut ovat yleensä parhaita. IT-asioiden ei tarvitse olla pelkkää jargonia ja omituisia lyhenteitä, ne voidaan purkaa myös selkokielelle, jotta kaikki varmasti ymmärtävät mistä on kyse. Usein onkin tärkeintä varmistaa, että molemmat osapuolet puhuvat samasta asiasta. Me kehittäjät katsomme asioita vähän eri kulmasta kuin esim. jäsenrekisterin hoitaja ja on tärkeää, että keskinäinen ymmärrys löytyy. 

7. Mitä kertoisit henkilölle, joka on kiinnostunut Kehätiedosta työpaikkana? Miksi valita Kehätieto?
- rento ja mukava ilmapiiri
- monipuoliset työtehtävät
- jos homma on hallussa niin töitä saa tehdä omatoimisesti eikä kukaan kyttää